Κουκλοθέατρο

Ο πιο διασκεδαστικός τρόπος εκμάθησης για τα παιδιά!

Σε όλο τον κόσμο, παιδαγωγοί και ψυχολόγοι επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο της ψυχαγωγίας για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού με όλες της τις μορφές. Στα δε πρώτα χρόνια η αγωγή πρέπει να στηρίζεται σε προγράμματα ψυχαγωγίας όπως κουκλοθέατρο, παντομίμα, χορός, τραγούδι κλπ

Το κουκλοθέατρο αποτελεί ένα σημαντικό μέσο ψυχαγωγίας για το παιδί. Το παιδί καλείται να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο ενηλίκων φτιαγμένο στα δικά τους μέτρα και μεγέθη.Το κουκλοθέατρο ανοίγει μπροστά στα μάτια του παιδιού – θεατή, έναν κόσμο δοσμένο σε απόλυτη αναλογία με την πραγματικότητα. 

Τα μεγέθη, όμως του κόσμου αυτού όντας οικεία διαμορφώνουν πλαίσιο κατάλληλο για την προσαρμογή και την εξέλιξή του στη μεγενθυμένη για αυτό πραγματικότητα.

Σαν δραστηριότητα, το κουκλοθέατρο για το παιδί έχει διαφορετική παιδαγωγική σημασία δίνοντας τη δυνατότητα να γίνει το ίδιο πομπός δημιουργίας και όχι μόνο παθητικός δέκτης.

Στο βρεφονηπιακό μας σταθμό – νηπιαγωγείο, δίνεται έμφαση τόσο στο παιχνίδι με τις κούκλες του κουκλοθεάτρου όσο και στην κατασκευή αυτών. Διότι μέσω αυτού του τρόπου δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά στο να ελευθερώσουν τη φαντασία τους, να ανπτύξουν λεπτές κινήσεις, συντονίζουν την κινητικότητά τους καθώς επίσης εξερευνούν το περιβάλλον και τα υλικά, ενώ τέλος καλλιεργεί την ευριματικότητά και την αισθητικής τους, ενώ ταυτόχρονα δίνεται διέξοδος στην εκφραστικότητά και τη δημιουργικότητά τους